Csabahun Kft.

Magyar nyersbőr-, gyapjú- és termelői méz export a világ bármely országába

English version

Deutsch

Samsung ® Staron hírlevél

No Comments

Megérkezett a Samsung ® Staron idei első hírlevele.

Általánosan, a ragasztó kódok megváltozásáról szól.

A Samsung ® Staron is, mint minden gyártó folyamatosan figyelemmel kíséri a felhasználók visszajelzését, és ezek alapján fejleszti a Staron ® , és a Tempest ® lapokat, illetve a hozzájuk alkalmazható ragasztókat.

Az aktuális ragasztó színlistát, honlapunkon egyszeri regisztráció utáni belépéssel tölthetik le.

Regisztrált felhasználóinknak csak be kell jelentkezni a letöltéshez.

Sample Central Budapest

No Comments

Ez a színes-modern munka egy nagyon érdekes történetnek indult.
Megkeresett bennünket a Sample Central igazgatója, hogy segítsük ki nehéz helyzetéből: A 2 hónapig egyeztetett, majd megrendelt munkát a vállalkozó lemondta, így a szokásosnál is rövidebb határidő állt rendelkezésünkre egy nem szokványos munkához.

A kihívás nagy volt, mert pillanatok alatt kellett reagálni.

Az alapanyag leszállítását 3 nap alatt megoldottuk,  és a Bútorg Kft vezetőjével, Szép Zoltánnal egyeztetve végül, az általunk szállított anyagból ők vállalták el a komplett berendezés legyártását. A képeken látható, hogy elég sok fizikai munkát igényelt ennek elkészítése, mert minden alkatrész melegen hajlított, és a pult több alkatrészét 3 dimenzióban kellett megformálni.

Mindent egybevetve, a megrendelő által kért határidőre elkészült az, amit megálmodott.

Nagyon fontosnak tartom, hogy itt megvalósult az a vállalkozói összefogás, amiről már nagyon régen beszélünk.

Tervező: Papp Dávid Béla

[slideshow id=1]

Kerrock Lumino – Újdonság!

No Comments

LUMINO

Az új, átvilágítható termékcsalád neve a Kerrocknál

Vállalatunk, a szlovén Kolpa, a Kerrock lapok gyártója új, 5 színből álló LUMINO átvilágítható termékcsaládot fejlesztett, a tervezőknek és építészeknek új lehetőségeket kínálva ezzel. Az átvilágítható hatást elérhetjük az új transzparens színek alkalmazásával vagy a standard színek vastagságának csökkentésével.
A Kerrock Lumino színei: fehér, pasztellkék, sárga, rózsaszín és világoszöld.

Tulajdonságok:
A Kerrock Lumino lapok tulajdonsága megegyezik az eddig ismert Kerrock lapokéval. Az előállítási recept és a gyártás módosításával lehetőség nyílt a fényáteresztő lapok kifejlesztésére.

A LUMINO széria fizikai tulajdonságai hasonlóak a standard Kerrockéhoz, de kevésbé kemény, így könnyebb melegen formálni (thermoforming). A Kerrock LUMINO színek sokkal több fényt képesek átereszteni, mint az egyéb, eddig készített színek, így nagyobb szabadságot adnak a tervezői fantáziának.

Bizonyos színek és lapvastagságok a LUMINO szériából valós fényüket és mélységüket csak akkor mutatják meg igazán, ha fényforrás elé kerülnek. Ez a Kerrock LUMINO tulajdonság világos belső tereket képez, segít érzéki világítótesteket létrehozni, ugyanakkor világító bútoroknál és kijelzőknél vagy mart minták esetében csak akkor érvényesülnek igazán, ha átvilágítjuk őket.

Rendelhető lapméret 6,8 és 12 mm-es vastagságban 3600×760 mm.

Alkalmazás:

  • Világítótest
  • Világító jelek, táblák, kijelzők
  • Különböző olyan termékek ahol a fény kiemelt szerepet kaphat.

Az első letölthető prospektus pdf formátumban itt.

Bővebb információ a speciális ragasztóról és feldolgozási finomhangolásról hamarosan, ahogy megérkeztek a minták és nyomtatott anyagok.

Corian új értékesítési stratégiája

No Comments

A Corian® jelene és jövője

A Design Stúdiók megjelenése a Corian® feldolgozással kapcsolatban eddig sem volt újdonság.
Ezután viszont, ez egy jól átgondolt, megkomponált stratégia a DuPontTM -tól.

Megnyílt az US amerikai Philadelphiában a második Corian® Design Stúdió a New York-i után. Merész ötletek, tökéletes kivitelezés az anyag adta tulajdonságok határainak feszegetésével.

Az utóbbi években, a DuPontTM extravagáns építészeket bízott meg aktuális létesítmények tervezésével, mint Zaha Hadid, és Jean Nouvel, akik igazolni tudják a számtalan felhasználási ötlettel Corian® felületi búrkolóanyagot.

De ebben az évben a cég megnyitott két egyesült államokbeli design stúdiót – egy Manhattan-ben, a Morris-Sato Studiót, és egy másikat, Philadelphia-ban, ahol a tervező Harry Allen. Allen szerint "Csak jó kezekben mutatja meg a Corian®, hogy mit tud?"

Szerencsére szabad kezet kapott, mert hogy "megbolondul az anyagért", amit meg is tett. "Minden egyes darabot megtervezett, kivéve néhány már meglévő oszlopot, mondta a Marketplace Design Center. Benne, Allen váratlan módon bizonyítja az anyag sokoldalúságát.

Például, bár ez egy kemény anyag, a Corian® -t lehet melegen alakítani szinte bármilyen formára, mint azt a hosszan görbülő konferencia asztalt, amire Allen úgy véli, az egyik legjobb designja. "Úgy néz ki, mint egy darab rágógumi, kinyújtva és végigmegy az üvegfalon egy lyukon keresztül, ami két különböző üléstermet választ el," magyarázta.

A Corian® -nak léteznek meglepően áttetsző színei. Mint Allen azt bizonyította a stúdió hátsó megvilágítású függesztett álmennyezetén, ahol a melegen formált vékony panelek az anyagot puha hullámokként jelenítik meg, úgy tűnik, hogy belülről fénylenek. De a konferenciaterem ablakának kialakítása a csillagos égboltot idézi.

Első pillantásra úgy néznek ki, mint a tipikus képernyő árnyalatai fekete-fehér fényképeken. De a kép valójában térmarású Corian® panelek sora, melyek egy számítógép által vezérelt CNC marógépen készültek. "Még az ügyfél úgy gondolta, hogy az anyaghasználat valóban vad," mondja Allen. "Remélem, ha tervezők látják amit itt csináltunk, ihletet kapnak, és rájönnek, hogy mire képes valójában a Corian®, és hogy hasonló ötletekre ő is képes."

Forrás: DuPontTM

Corian New Yorkban

No Comments

DuPont™ Corian® design stúdió nyílt New York-ban

New York-ban, a 23. utcában a DuPont™ megnyitotta minden idők első Corian® design stúdióját. A belső teret a new yorki székhelyű Morris Sato Design Stúdióból Michael Morris és Yoshiko Sato tervezte. Az építésziroda egyedi világítást integrált úgy mint a hang és forma technológia a térben, a csillagos égbolt érzésével, melyet 74 darab melegen hajlított Corian® -nal alakítottak ki.

A design stúdió designerei és építészei interaktív workshopként kommunikáltak a projektben résztvevő többi specialistával az anyaghasználatról és szükségleteikről.
Az iroda kirakatként hivatott működni, bemutatva a Corian® felületek felhasználási lehetőségeit.

A Corian® design stúdió együttműködik két másik, DuPont felületek felhasználásával és terjesztésével foglalkozó irodával: evans & paul design, és a marketing fejlesztő dolan & traynor.

http://designstudio.corian.com

Forrás: designboom

A Corian® Design Stúdió kezdeményezés hivatott világszerte több nagyvárosban a Corian® mint felületi burkoló anyag lehetőségeit és felhasználási területeit bemutatni életszerű, aktuális példákon bemutatni. A stúdióba látogatók találkozhatnak az egészségügy, szálloda, otthon, iroda és közületi alkalmazások anyagspecifikus ötleteivel, amelyek nem csak az anyag fizikális előnyeit domborítják ki, hanem rávilágítanak az akrilkötésű ásványi lap designlehetőségeire is.

A Corian® alkalmas eddig még megvalósíthatatlan ötletek, újszerű gondolatok megvalósítására. Nem kell messzire menni: melyik anyag képes az organikus design íves elemeinek kivitelezésére? A jelenlegi, megújuló design koncepciók nem a minimalizmus eltűnését sugallják, hanem a sarkokét. Erre a Corian®, mint az ÁDH lapok szülőattya képes.

Acryl Europe Kft

kerekes@solidsurfaces.eu
+3630 6539588

További témák itt olvashatóak!

A SAMSUNG Europe hírlevele

No Comments

Talán nem a legjobb időzítés a nyár közepén előrukkolni egy hírlevéllel, de talán igen? Vagy a legtöbben nyaralunk és nem olvassuk el, vagy egy kicsit jobban ráérünk és pont van időnk elolvasni.

Már csak a képeket látva is sokaknak adhat új inspirációt, ötletet az újabb munkáihoz. Hasznos lehet az is, ha tovább adja megrendelőjének vagy ügyfeleinek. Erre többféle lehetőséget talál a kezelő tálcán.

A jobb minőséghez nyomja meg a full gombot a kezelő tálcán. ESC gombbal térhet vissza a teljes képernyő változatról.

Szerinted hasznos tud lenni új információ hírlevél formájában, vagy úgy is rögtön a szemétbe kerül? Te hogyan vélekedsz erről?

Kérdések az akrilkötésű ásványi lapokról

No Comments

 

Válaszok egy vegyészmérnök szemszögéből, a KFKI Kerámia és Nanokompozit anyagok kutatási osztályáról


Már régebb óta kísért a kíváncsiság, mi is ez az anyag valójában, mit ismerhetünk meg belülről? Szerettem volna mindig is egy kicsit többet tudni arról az anyagról, amivel minden nap dolgozunk, legalábbis többet, mint amennyit a prospektusok írnak róla. Ez a kíváncsi keresés vezetett el a Központi Fizikai Kutató Intézet központjába, Csillebércre.

Itt lehetett szerencsém kikérdezni egy hozzáértő, egy nagyon hozzáértő, vagyis egy nagyon-nagyon hozzáértő személyt, Rónainé Pfeifer Judit személyében, a bennem keringő kérdésekről.

Ezen a helyen is ismét köszönet érte!


Hogy hangzik a helyes elnevezés?

Polimerizált acrylgyanta kötésű ásványi lapok

Mit tartalmaz az anyag pontosan?

Ezt nem tudjuk 100%-osan, de ehhez kell egy kis anyagtörténelem. Kb 100 évvel ezelőtt figyeltek fel a plexi, a polimerizált acrylgyanta előnyös tulajdonságaira. Ezzel szemben volt egy kimagasló hátránya, hogy intenzíven égett, mondhatjuk gyúlékony volt. Az anyag kutatási céljai között első helyen szerepel ennek az éghetőségnek a kontrollálása. Ennek a célnak az elérése érdekében, különböző anyagok hozzákeverésével próbálkoztak a kutatók, ezen belül is a nem gyúlékony ásványi adalékokkal. A kutatások eredménye lett 40 évvel ezelőtt a ma ismert CORIAN®. Az anyagtípus egy kompozit anyag lett, mely kb 1/3 rész acrylgyantából és 2/3 rész alumínium trihidrátból áll. Kompozit annyit jelent, hogy minimum kettő anyag keveréke, de nem új vegyület. Az összekevert alkotó elemek keveréke újabb tulajdonságokkal rendelkezik, nem úgy, mint külön-külön.

Annyit még érdemes hozzátenni, hogy a végeredményhez többféle úton is eljuthatunk, amit a rengeteg bejelentett szabadalmi jogvédelem is bizonyít. Ami viszont arra enged következtetni, hogy pontosan nem tudjuk megmondani, hogy miből tevődik össze az anyag, hát még, ha hozzávesszük a színezékek adalékait és arányait is.

Azt viszont végérvényesen leszögezhetünk, hogy a felhasználást és az alkalmazási célokat ezek a különbségek már nem érintenek. A végeredmény szempontjából, bármelyik lapgyártó termékéből, egyenértékű végterméket állíthatunk elő.

Mit jelent az, hogy polimerizált acrylgyanta?

A polimerizált, mint megtudtam, annyit jelent, hogy a molekulák kötési rendszere átalakítható, polimerizálható. A molekulák belső kettős oxigén kötése felszabadul, és molekulák közötti egyes kötéssé alakul. Ezt úgy kell elképzelni, mint ahogy egy nyaklánc szemei egymásba kapaszkodnak összefűzésük után. Így láncalakú, síkhálós vagy térhálósodó óriásmolekulák keletkeznek. Ez az anyag ebben a formában kiváló kötőanyagnak bizonyult, mely megköti az alumínium-trihidrát részecskéket, melyek a lapok stabilitását biztosítják.

Mi az, hogy aluminium trihidrát?

Ez egy bányászott bauxit származék, tehát innen az ásványi kifejezés.Alumínium oxid, de semmi köze az alumíniumhoz. Hasonlóképpen, mint ahogy a rozsdának sincs a vashoz. Az aluminium-trihidrát elnevezés az oxigén atomok kötődéséből fakad. Ez az anyag a lapok gyártásánál 1/100-ad mm-es nagyságú poralakban kerül a gyantához.

Mennyire természetközeli ill. ásványi anyagok ezek?

Mint már említettem, az aluminium-trihidrát egy bányászott bauxit származék. A természetben előforduló ásványi anyag. Az acrylgyanta pedig szén, oxigén és hidrogén atomokból áll.

A késztermék milyen szinten környezetbarát vagy sem?

Talán a pontosabb meghatározás a nem környezetszennyező lenne, mivel még is egy műanyagról van szó. Ha viszont azt vesszük, hogy előállításához nem a létszükséglethez kapcsolódó erőforrásokat kell felhasználni, mint például erdő vagy ívóvíz, akkor talán még is mondhatjuk, hogy környezetbarát.

Az anyag 100%-ban újrafelhasználható. Nem toxikus és élettartama alatt sem bocsát ki magából toxikus gázokat, ami azt is jelenti, hogy az idő előrehaladtával nem változik összetétele, nem öregszik el. Homogén szerkezete miatt nem szív magába semmilyen idegen anyagot, melyet azonnal vagy akár később megváltozott formában kibocsátana.

A természetben nem oldódik, nem jut a talajvízbe. Szakszerű elégetésénél, ami elegendő, ill. sok oxigént jelent, ártalmatlan az égésterméke. Ugyan is vízzé, széndioxiddá és alumínium oxiddá alakul.

Miért lehet hajlítani melegen?

A magas, hőre lágyuló gyantatartalom miatt és a hozzákevert alumínium-trihidrát poralakja okán. (thermoforming)

Miért marad úgy?

A hőre lágyuló gyanta, ellenkező folyamata a kihűléskor tapasztalható szilárdulás. Hőkezeléses formálás után, az eredeti anyagszerkezet változatlan marad. Persze itt most ki lehetne térni a nagyszemcsés dekorok eltérő hőkezeléses formálására is, amit viszont inkább a felhasználási kézikönyvekben olvashatunk.

Miért lehet ezt faipari szerszámokkal megmunkálni?

Ezt az anyag keménységi beállításainál vették figyelembe. A kutatások során fontos szempont volt a megmunkálhatóság. (Úgy gondolom, hogy ez csak a faipari szakma „szerencséje”, hogy ezt a szuper anyagot a faipar dolgozhatja fel.Megjegyzés: A szerk.)

Mitől ilyen homogén ez a felület?

Az acrylgyanta tartalomtól. A gyanta szinte egy folyékony masszává alakítja a por alakú, alumínium-trihidrátot, mely teljesen homogén, rés és légbuborék nélkül keményedik ki.

Mitől lehet magasfényűre polírozni?

Pontosan az előbb említettek miatt. A magas fény, mint tulajdonság, nem elsődlegesen az anyagok szerkezetében keresendő. A magas fény  felületi tulajdonságként értelmezhető. Ez ugyanis fénytörés kérdése. Minél símább egy felület annál egyenletesebben veri vissza a fénysugarakat. Minél érdesebb egy felület annál rendezetlenebb a fényvisszaverődés.

Tehát minél homogénebb egy anyag, annál jobban juthatunk el a magas fény eléréséhez, polírozás útján. Erre kiváló példa az üveg.

Az újrahasznosításnak vannak lehetőségei?

Az acrylgyanta kötésű homogén ásványi lapok, teljes mértékben újrahasznosíthatóak. Mivel a kompozit anyagok csak keverékek, így álltalában szét is választhatóak. A gyanta melegítés hatására kiolvad és visszamarad az alumínium-trihidrát. Ez az egyik megközelítés az alapanyag szintű újrahasznosításhoz. A másik pedig, hogy darálékként vagy zúzalékként lehet a következő gyártási procedúrában a gyantához keverni.

Ami a napjainkban viszont még egyenlőre negatívan hat, az az, hogy a begyűjtése és visszaszállítása a lebontott vagy kiszolgált termékeknek, ill. maradék anyagoknak több szállítási környezetszennyezést okoz, mint az újrafelhasználás által elérhető előnyök.

Így bár az újrafelhasználás előtt nem állnak fizikai akadályok, jelen esetben még sem gazdaságos.

A ragasztásnál mi történik?

A ragasztó, gyorsan polimerizálódó B komponense miatt, úgymond megbontja a közvetlen lapszerkezetet és a már kikeményedett lap gyantájával polimerizált kötést alkot. Ez a kötés rendszerint erősebb, mint lapban kialakult eredeti szerkezeti kötés ereje.

Ezt a ragasztott elemek töréstesztjei rendszeresen bizonyítják, mert inkább a lap törik el mint sem a ragasztás.

Forrás: KFKI Kutató Intézet, Budapest

Wikipédia

Írta: Kerekes János

A kérdések itt értelemszerűen nem fedhetik az összes felmerülő kérdést. Ezért szívesen várok minden olyan érdeklődést, amire itt nem került sor, nem lett megválaszolva. Kérdezzen bátran!

A mindentudó CORIAN(R)

No Comments

Már huzamosabb ideje kutatom az eredeti okot, amiért a CORIAN(R) létrejött. Szeretném megismerni, hogy mit kutattak, mit szerettek volna elérni. Az nagyon valószínű, hogy ez a véletlen műve volt, de még is, ehhez az íráshoz csak annyit tennék hozzá, hogy ez egy lehetséges verzió:

A folyamatos fejlődés kultúrájában élünk, amely a nyersanyagok kutatása terén a magas technológiai tudást képviselő, progresszív anyagok sokaságához vezetett. A flexibilis kerámiák, a habosított fémek, a vezetőképes, fénykibocsátó műanyagok és a formatartó (alakemlékezettel bíró) ötvözetek bevezetésével a nyersanyagok tulajdonságai lényegileg változtak meg. A szintetikus polimerek, amelyek egyre jobban képesek utánozni a természetes matériák erényeit (és mindeközben figyelemre méltó taktilis tulajdonságokkal is rendelkeznek), radikálisan módosítják az új termékek formai lehetőségeit. Ezek az új anyagok nem kis kihívást jelentenek a designerek számára, mert a folyamatos tökéletesítéssel, anyagkutatással párhuzamosan haladva kell felfedezniük és kibontaniuk a bennük rejlő lehetőségeket.

Több mint negyven év telt el azóta, hogy az Egyesült Államokban található DuPont cég (amelynek nevéhez olyan eredmények fűződnek, mint a neylon vagy a teflon) fejlesztőmérnökei megalkották a század egyik legsokoldalúbb anyagát, a Coriant. Évtizedek kellettek ahhoz, hogy ez a minden tekintetben egyedülálló tulajdonságokkal bíró matéria eljusson a háztartásokba (főleg konyhai pultok anyagaként ismert), több mint száz színben létezzen (áttetsző és fényvisszaverő változatban is), s a designgondolkodás részévé váljon.

A CORIAN világra jötte a véletlen műve volt. A kutatók eredetileg egy polimer alapú építőanyagot szerettek volna előállítani. A kétharmad részt ásványi anyagból (alumínium-hidroxid) és egyharmad részt akrilgyantából álló Coriant az egyik feltaláló lányáról, Cory Annról nevezték el. Az anyag egyesíti a természetes ásványok szilárdságát a korszerű műgyanták rugalmasságával. Felszíne teljesen homogén, szennytaszító, karcálló, könnyen tisztítható, és a legtöbb vegyszernek ellenáll. Melegebb tapintású, mint a fém, tartósabb, mint a fa vagy a kerámia, ugyanakkor teherbíró és színtartó. Megjelenésében, felületi hatásában a márvánnyal és a gránittal veszi fel a versenyt, alakíthatóságát tekintve pedig a műanyagokkal vetekszik. Bármilyen más matériával jól kombinálható, s szinte nem létezik olyan technológia, amellyel ne lenne megmunkálható.

Hőre képlékennyé válik, a termofomálás és a formába öntés révén lágy, organikus vonalvezetésű bútorok, szaniterek és lámpák alapanyaga, a háztartásokban konyha- és mosdópultként használatos különböző vastagságú Corian lapok pedig vágással, CNC marással nyerik el végleges méreteiket. A bútoripar mellett a repülőgép- és hajógyártást, valamint higiénikus volta miatt az egészségügyet is meghódította a század egyik leguniverzálisabb anyaga, amely valószínűleg még sok meglepetést tartogat a számunkra.

Forrás: FigyelőNet

Samsung – Tempest sorozat

No Comments